Czy w zupie jest woda?

Zupa – potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników. W tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu. Podczas gotowania warzyw, owoców, mies, kości uwalnia się znaczna ilość zawartych w nich składników. Bez takiego przygotowania niektóre z nich nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka i dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki. Przygotowanie zupy zazwyczaj wymaga użycia naczynia – garnka, zwykle umieszczonego nad źródłem gorąca.

Na zajęciach TUS przygotowywaliśmy energetyczną zupę zimową - ogórkową. Na wstępie przeanalizowaliśmy przepis, a następnie zrobiliśmy listę potrzebnych produktów i wspólnie udaliśmy się na zakupy. Okazało się, że podczas kolejnych etapów związanych z przygotowaniem potrawy padło pytanie: czy do ugotowania zupy potrzebna jest woda? Uratowały nas Paulina i Nina, które pochwaliły się umiejętnościami kulinarnymi i procedurami wykonania zupy. W zupie jest woda!!! Natomiast chłopcy świetnie radzili sobie z krojeniem warzyw, dodawali różnorodne przyprawy, aby zupa była aromatyczna. Smakowała wyśmienicie.