Racuszki

Kolejne zajęcia treningu umiejętności społecznej były spod znaku placuszków – racuszków. Jeśli powiem, że przepis na te racuchy jest w naszej rodzinie od dziada pradziada, to nie będzie w tym nic z przesady. Ja pamiętam, że takie robiła moja Babcia, potem Mama, więc takie robię i ja. Są wspaniałe, ale zdecydowanie nie dla osób na lekkiej diecie. Racuchy muszą być tłuste, utytłane w pudrze, suto obłożone dżemem lub ociekające czekoladą. Pozwólmy sobie i najbliższym na chwilę rozpusty - taka już ich natura. Często do ciasta dorzucamy również pokrojone na plasterki jabłka lub rodzynki, wtedy dopiero jest uczta... Wykonywaliśmy racuchy z jabłkami i rodzynkami - pulchniutkie i miękkie w środku. Przepyszne i szybko znikały z talerza :). Nasze składniki: 2 i ½ szkl. mąki, 2 jaja, 1 i ½ szkl. mleka, 3 dag drożdży, łyżka cukru, sól. Do ciasta dodaliśmy rodzynki i jabłka pokrojone w plasterki. Smacznego!